Whitespots

Waarheid en negativiteit zijn twee verschillende dingen. Waarheid is goed en bovendien neutraal. Ongeacht hoe het wordt ontvangen, dat kan positief of negatief zijn. Als je hebt geleerd dat mensen dieren zijn die in toom moeten worden gehouden, wil je ze begrenzen. Als je hebt gezien dat mensen voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen, kun je vertrouwen. Dat is belangrijk, want dan krijg je ruimte van, voor, en door elkaar. In die ruimte kunnen de mooiste dingen ontstaan.

Als je in die ruimte weet dat het twee dingen zijn, ontstaat het onderscheid tussen schoonheid in de werkelijkheid en de rest. De rest is rommel, oude kleren, spullen en gedachten die er niet toe doen. Vijf jaar geleden was het hip om ze op een wolkje weg te sturen en na te zwaaien. Nu zijn ze er gewoon, een komen en gaan van losse friemeltjes die soms samenhang vertonen. Als die samenhang past in de ruimte waarin de creativiteit kan bestaan én past bij de omstandigheden, krijg je kunst.

Dat betekent dat alles klopt en méér: de kadootjes. Vorig jaar vond ik Storm, en we zijn nog steeds beste vrienden. Na een jaar begint het pas. Als je elkaar ondertussen kent en vertrouwd gaat het meeste goed, anders is het niet goed natuurlijk. Als het niet gaat, moet je stoppen. Een rennend paard de bosjes in sturen. Enige manier. Er blijkt een heel stukje bos achter ons huis te liggen, wist ik veel. De trailer bleek afgelopen zomer ook een hoop gedachten waard.

Samengevat: hij besloot dat hij voortaan thuis wil blijven. Dat is pas een goed idee: dit jaar wil ik een vrije dag voor mijn verjaardag. Voor de natuur. Toevallig heb ik voor de cultuur een mooi nieuw boek. Over de clubscene van de afgelopen 20 jaar en de opkomst van de house in NL. Dat is natuurlijk een feestje als je zelf niet moe wil worden. Desondanks lagen we laatst bijna in de sloot, maar gelukkig kan Storm zelf nadenken – daarom zijn we beste vrienden.

Geef een reactie