Te koop: managementtraining met paard

Wie is het paard en wie is de baas? Ik vraag het me vaak af. Paarden zijn de spiegel van de ziel. Waar jij gaat, gaan zij. Ze hebben leiding nodig en gaan zelf op pad. Ik denk dat mensen paarden nodig hebben en niet andersom. Wij mensen hebben elkaar ook nodig. Net als paarden zijn we een kudde. Dat heb ik geleerd tijdens mijn opvoeding die verder reikt dan mijn ouders. Speelt elke dag, net als de hond.

Sommige dagen zijn we betere leiders dan de anderen. Typefout, opnieuw. Sommige dagen samen zijn we betere leiders dan andere. Als de dieren een loopje met me nemen, weet ik genoeg. Ze vertellen ons waar we ons hoofd hebben laten liggen. Op het werk bijvoorbeeld. Of in het bos. Zonder te praten, krijgen we respons op ons gedrag en op onze houding. Bovendien zijn de buitenritjes perfect om inhoudelijk ingewikkelde onderwerpen te analyseren. Helder worden ho maar. ‘Alle antwoorden liggen op straat’ zei een wijze vriendin honderd jaar geleden al tegen me. Hier thuis komen de oplossingen behalve dat ook te paard.

Dan gaan ze de wei in of de hort op. Richting de oprit of beter nog bij de buren. Kijken waar het gras groener is. Want ze hebben geen plan, maar weten wel wanneer het etenstijd is. Mijn paard had overigens al-tijd honger toen ik haar kreeg als kermispony. Aandacht maakt een hoop goed. Eten ook. We rijden nu elke week en ze is 32. Dat is heel oud voor een paard. Ik heb wel over alles nagedacht ondertussen, maar intuïtief gaat het beter. Hoe mijn wilde paard het zou doen: stap voor stap. Simpel. Foto’s. Met een boog om enge dingen heen lopen. Afstand houden waar kwetsbaar. Terugkomen als honger. Als je teveel nadenkt, raak je elkaar kwijt.

Ten slotte, als je boos of bang bent, dan draait het paard zich om. Nu wil de mijne steeds naar binnen voor het slapen gaan, terwijl ze alle ruimte buiten heeft. Paarden slapen niet echt, zei een lieve vriendin een tijdje geleden. Ze dromen. En wel de hele dag. Als je paarden kent, kun je weten welke invloed ze hebben op je gemoedstoestand. Wie gaat de wilde paarden helpen temmen?

Geef een reactie